Александър Томов

Александър Томов

Александър Томов е български писател и сценарист. Роден е в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в СУ "Климент Охридски” (1972). Председател на Националния съвет за радио и телевизия. Преподава от 15 години кинодраматургия в ЮЗУ "Н. Рилски" и в Нов български университет. Автор е на десетки книги и киносценарии. По негови сценарии са заснети едни от най-хубавите български филми през 80-те години: "Елегия", "Романтична история", "Маргарит и Маргарита", "Смъртта може да почака", "Характеристика", "Мечтатели", "Пантуди".

Налага се като един от най-скандалните съвременни писатели заради умелите аналогии с реални личности и събития от годините на проточилия се преход. През последните години нашумява с трилогиите "Корупция", "Новобогаташи", "Арсения", "Четвъртата власт". Критикът Стоян Вълев нарежда романа му "Ала булгаро" до "Под игото", "Тютюн", тетралогията на Димитър Талев и романите на Емилиян Станев и го нарича "жив класик на съвременната българска литература", "Балзак на нашето време - летописец на драмата на нацията".

Най-новият му роман "Йешуа" (2012), който авторът сам определя като "истински скандален", има всички основания да съперничи на "Последното изкушение" на Никос Казандзакис и "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Възмездието - Александър Томов
Вета живее в предградието и работи за нищожна заплата в шивашкия цех на местен богаташ. Единствената..
9,95 лв. 8,80 лв.
Глутницата - Александър Томов
Страховитият Емил Дъбов трябва да бъде унищожен. Това е окончателната присъда на глутницата от негов..
9,95 лв. 8,80 лв.
Принцесата от калта - Александър Томов
Арсения е шестнадесетгодишна, когато се влюбва в красивия Иво. Двамата заминават за Варна. Скоро ста..
9,95 лв. 8,80 лв.
Триумфът на лешояда - Александър Томов
Целият живот на Емил Дъбов е кървава касапница. След изпълнените поръчкови убийства, за които е плат..
9,95 лв. 8,80 лв.