Александра Маринина

Александра Маринина

Александра Маринина е най-четената съвременна руска авторка в света и една от най-успешните писателки в 20-годишната история на „Хермес“. Тя е била в страната ни два пъти. Първото й посещение в България беше през 2001 година, а второто през 2011, когато Маринина беше специален гост на 20-годишния юбилей на ИК „Хермес“. На тържеството, което премина под знака на една благородна кауза – събиране на средства за построяване на Център за деца с аутизъм в град Пловдив, бяха събрани общо 14 000 лева, а 2000 евро от тази сума бяха дарени лично от Александра Маринина.

Александра Маринина е безспорната руска кримикралица. До този момент списъкът с творбите й е внушителен, както и броят на почитателите й в цял свят. Маринина е автор на над 40 книги, преведени на 26 езика. Средно тя пише по две книги годишно. Романите на Маринина са продадени в 43 милиона тираж, което я превръща в най-четения и обичан съвременен руски автор. Книгите й се превеждат в държави като Китай, Япония, Бразилия, България, Аржентина, Германия, Португалия, Франция, Турция, Гърция и много други.

         Според Книжната палата на Русия, само за 2008 година, издателите на Маринина в Русия са продали 1 милион и 111 хиляди екземпляра от романите й. С тези тиражи тя изпреварва в класацията дори Джоан Роулинг, авторката на „Хари Потър“. Самата Маринина смята, че международният й успех се дължи на факта, че в книгите й се разглеждат общочовешки теми, а сюжетите са много актуални във време на сериозен проблем с престъпността, не само в Русия, но и в целия свят.

      Александра Маринина е родена в Лвов през 1957 г. като Марина Анатолевна Алексеева. Авторката принадлежи към потомствено семейство на работещи към Министерството на вътрешните работи. Завършва Юридическия факултет на Московския университет. От 1987 г. е водещ специалист по анализиране и прогнозиране на престъпността.

Първия си роман написва в началото на 1993 г. По думите й писането под псевдонима Александра Маринина й е спестило много неприятности по време на работата й в Министерството на вътрешните работи, където едва ли биха одобрили литературната й дейност. След пенсионирането си като подполковник от милицията се отдава изцяло на литературната си кариера. Книгите й, чиято главна героиня е Анастасия Каменская, се радват на голям читателски интерес. Сред тях са „Неволна убийца“, „Откраднатият сън“, „Смърт заради смъртта“, „Реквием“, „Седмата жертва“, „Когато боговете се смеят“, „Незаключената врата“ и др. По тези книги са заснети петте сезона на телевизионния сериал „Каменская“.

Посетете официалния сайт на Александра Маринина: http://www.marinina.ru/

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Всичко наопаки - Александра Маринина
Бившият спортист Павел се възстановява след тежка катастрофа, опитвайки се да подреди живота си отно..
11,95 лв. 10,95 лв.
Живот след живота - Александра Маринина
„Живот след живота“:   Счупено огледалце върху гърдите на жертвата, откъсната от ухото об..
14,95 лв. 13,80 лв.
Законът за трите отрицания - Александра Маринина
Анастасия Каменская се възстановява в болница от счупен крак. Нестихващите болки я карат да потърси ..
12,95 лв. 11,90 лв.
Когато боговете се смеят - Александра Маринина
Настя Каменская разследва убийството на двама млади мъже. Единственото общо между жертвите е, че пре..
12,95 лв. 11,90 лв.
Незаключена врата - Александра Маринина
През 1992 година Александра Маринина, кандидат на юридическите науки и водещ специалист по анализира..
12,95 лв. 11,90 лв.
Няма връщане назад - Александра Маринина
В Москва работят трима съавтори, които пишат най-успешните криминални романи в страната. Заплетените..
14,95 лв. 13,80 лв.
Равновесие на леда - Александра Маринина
На професионалния език на фигуристите чувството за лед се свързва с умението да се запази равновесие..
11,95 лв. 10,95 лв.
Седмата жертва - Александра Маринина
Романът „Седмата жертва“ е 21-ва книга с главна героиня майор Анастасия Каменская. Действието се раз..
11,95 лв. 10,95 лв.
Смяна на мишената - Александра Маринина
Капитанът от милицията Игор Дорошин се оказва съвсем близо до мястото на двойно убийство. Жертвите с..
12,95 лв. 11,90 лв.