Александър Дюма

Александър Дюма

Александър Дюма ( Alexandre Dumas) (24 юли 1802 – 5 декември 1870) е френски писател — романист. Той е най-известен с множеството си исторически и приключенски романи, благодарение на които е един от най-четените френски писатели в света. Освен романите си, Дюма пише пиеси и е редовен дописник в редица списания.

Роден е в град Вийер Котре, департамент Ен, Франция. Той е син на Томас-Александър Дюма — френски генерал и Мария-Луиза Елисавета Лабуре — дъщеря на гостилничар.

Генерал Дюма умира през 1806, когато Александър е едва четиригодишен и оставя майка му без почти никакви средства. Въпреки че Мария-Луиза няма възможност да осигури скъпо образование за сина си, това не спира любовта на младия Александър към книгите и той чете всичко, до което успява да се добере.

Докато той расте, историите за делата на баща му под командването на Наполеон, които майка му му разказва, насочват живото въображение на Александър към приключения и герои. Въпреки бедността си, семейството все още има репутацията на генерал Дюма и връзки в реставрираната монархия. Благодарение на тях двадесетгодишният Александър се мести в Париж, където започва работа в Пале Роял като секретар на могъщия тогава Луи-Филип, Орлеански херцог.

През 1840, Дюма сключва брак с актрисата Ида Ферие, но в същото време продължава да поддържа романтични връзки с други жени. В следствие на това той става баща на поне три извънбрачни деца. Едно от тези деца, син кръстен на него, продължава по стъпките на баща си и също става известен писател и драматург.

При създаването на своите творби Дюма използва помощта на много хора, от които може би най-известен е Огюст Маке. Именно Маке е този, който обрисува прототипа на „Граф Монте Кристо“, той има и значителен принос в „Тримата мускетари“ и продълженията, и някои от другите романи на Дюма. Докато работят заедно, Маке предлага сюжети, а Дюма добавя детайлите, диалозите и завършеците на историите.

Творбите донасят голямо богатство на Дюма, но той често е без пари и в дългове заради разточителния си начин на живот. Замъкът Шато Монте-Кристо, който той строи, е непрекъснато пълен с непознати или бегли познати, които го използват заради щедростта му.

Той умира във Франция на 5 декември 1870 в село Пюи (намиращо се в околностите на град Диеп) на 68-годишна възраст.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
The Three Musketeers - Alexandre Dumas
The Three Musketeers Intermediate level В поредицата „Малка английска библиотека” се публикува..
5,00 лв. 4,60 лв.