Артър Милър

Артър Милър

Артър Милър е един от най-великите американски драматурзи и изтъкнати интелектуалци. Той е роден на 17 октомври 1915 г. в Ню Йорк, САЩ. След като сам събира пари и печели стипендия, учи журналистика в Мичиганския университет. След дипломирането си се завръща в Ню Йорк.
Артър Милър се утвърждава като значима фигура в американския театър и се превръща в един от стълбовете на американската култура през ХХ в. Автор е на пиеси, печелили редица награди. Големият успех го застига едва на трийсет и три годишна възраст, когато получава „Пулицър” за „Смъртта на търговския пътник”. Пиесата печели и най-престижната американска награда за драматургия „Тони“ и наградата на гилдията на нюйоркските критици, което е безпрецедентен случай в историята на връчването на тези отличия.
Шейсет годишната кариера на Милър му отрежда мястото на  най-поставяния съвременен драматург – на всеки час някъде по света започва репетиция на негова пиеса.
Милър има три брака — с Мери Слатери, с актрисата Мерилин Монро и с фотографката Инге Морат. Бракът с Монро му носи световна известност.
До края на живота си Артър Милър продължава да пише пиеси, статии и лекции. Умира на 89-годишна възраст в Роксбъри, Кънектикът на 10 февруари 2005 г.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Фокус - Артър Милър
Фокус   Бележитият творец разобличава бездушието и недъзите на времето в единствения си р..
12,99 лв. 11,90 лв.