Белва Плейн

Белва Плейн

Белва Плейн, по баща Офенберг, е родена на 9 октомври 1915 г. в Ню Йорк, САЩ. Тя е трето поколение американизирана еврейка. Бабата и дядото на баща ѝ са еврейски имигранти от Германия, а предците на майка ѝ са ирландски католици. Единствена дъщеря на успешен строителен предприемач тя израства в източната част на Манхатън. Като тийнейджър тя пише поезия и кратки разкази докато през лятото е сред идиличния селски комфорт в дома семейството в Ню Ханаан в Кънектикът.

След като завършва гимназия „Fieldston” тя учи в колежа „Барнард”, който завършва през 1939 г. с диплома по история. След завършването си, в края на годината на една вечеря, се среща с амбициозния лекар от Нюарк Ървинг Плейн. Двамата сключват брак и се преместват във Филаделфия, където той учи офталмология, а тя плаща сметките чрез писане на кратки романтични разкази за различни списания, включително „Космополитен”, „Маккол” и „Ladies 'Home Journal”. Първият си разказ публикува когато е на 25 години.

След като Ървинг Плейн завършва университета двойката се премества в Саут Ориндж, Ню Джърси. Двамата са заедно до смъртта му през 1982 г. Имат три деца – Барбара, Нанси и Джон. Белва Плейн спира да пише и се посвещава на отглеждането на децата си. Тя винаги е искала да напише роман, но все се оправдава пред себе си, че е много ангажирана със семейните задължения и фамилните традиции.

Когато децата ѝ порастват, започват да учат и да имат собствени семейства, Белва Плейн е обхваната от синдрома на „празното гнездо”. Тогава тя сяда на своето тиково бюро, взема един жълт бележник и започва наново кариерата си на писател макар да е вече на 60 години. До края на живота си предпочита да пише на ръка и рядко ползва пишеща машина.

Първият ѝ роман „Вечно млада” е публикуван през 1978 г. и е първия от поредицата „Семейство Уорнър”. Той описва сагата на младата и борбена червенокоса еврейска имигрантка Ана, идваща от селските райони на Полша в пренаселените гета на Ню Йорк, където тя се разкъсва между любовта и амбициите на двама мъже. Романът оглавява списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс” в продължение на 41 седмици. През 1985 г. романът е екранизиран в едноименния мини-сериал "Evergreen" на телевизия NBC.

В следващите години от живота си Белва Плейн издава още 22 романа характеризиращи се с драматични любовни епоси и ярки характери. Работи много дисциплинирано, като пише всяка сутрин по пит дни в седмицата, и създава по около 500-600 страници на година. Според критиката тя е най-продаваният автор от така наречената „мейнстриймска” литература.

Макар тя строго да защитава неприкосновеността на личния си живот, много обича да взема участие в обсъждането на романите си, особено пред еврейска публика, заради националността на нейните герои, които най-често са евреи.

Романите на писателката са постоянно сред списъците на бестселърите. Те са преведени на над 25 езика по целия свят и са издадени в над 30 милиона екземпляра.

Белва Плейн умира на 12 октомври 2010 г. в Шорт Хилс, Ню Джърси. Погребана е с частна церемония в гробището „Бнай Ешурун” в Хилсайд.

Посетете официалния сайт:  http://www.randomhouse.com/features/belvaplain/

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Изневяра - Белва Плейн
Лора е пълно копие на съвършената си баба – отлична домакиня, грижовна майка и любяща съпруга. Мъдра..
11,95 лв. 10,80 лв.
Кръстопътища - Белва Плейн
След трагичен инцидент едногодишно момиченце остава кръгло сираче. Собственичката на печеливша стъкл..
9,95 лв. 8,80 лв.