Шарлот Бронте

Шарлот Бронте

Шарлот Бронте (Charlotte Brontë) е английска писателка , автор на романа "Джейн Еър". Сестра на Ан Бронте и Емили Бронте.

Родена в семейството на бедния селски пастор Патрик Бронте. Той става англикански свещеник и се установява в Хауърт, Северна Англия. Там се раждат неговите шест деца – син и пет дъщери. На 15 септември 1821 г. майката Мария Бронте умира, като оставя децата си на грижите на сестра си Елизабет Бренуел. През август 1824 г. бащата изпраща четирите най-големи дъщери в благотворителното училище Коуън Бридж. Условията в училището, където се подготвяли гувернантки, били ужасни – в него умират от туберкулоза двете най-големи сестри Мария (родена 1814 г.) и Елизабет (1815 г.). Бащата прибира обратно в дома си болните Шарлот и Емили. Впоследствие Шарлот учи в платен пансион, а Емили и Ан получават домашно образование.

Всички деца на Патрик Бронте се опитват да пишат, като синът Бренуел и Шарлот се увличат и по рисуването. След завършването на пансиона Шарлот започва да преподава в него, а сестрите и стават гувернантки в заможни семейства.

През 1846 г. сестрите Бронте публикуват сборник със стихове под псевдонима братя Бел (Шарлот – Карър, Емили – Елис, Ан – Ектън). През 1847 г. под същите имена сестрите изпращат в Лондон ръкописи на романи. Романът на Емили Бронте “Брулени хълмове” и на Ан Бронте – “Агнес Грей” са приети, а романът на Шарлот Бронте “Учителят” е отхвърлен от издателството. Шарлот започва да работи над новия си роман “Джейн Еър”.

На 24 август 1847 г. Шарлот Бронте изпраща на издателите Смит и Елдър ръкописа на “Джейн Еър” и на 16 октомври романът е отпечатан. Съчинението, написано с искреност и страст, покорява читателите и донася на автора му шумен успех.

Слухът за това, че братята Бел не съществуват и че романът “Джейн Еър” е написан от учителката Шарлот Бронте, се разпространява бързо. Успехът на “Джейн Еър” кара издателите да публикуват повторно и романите на другите две сестри. “Брулени хълмове” на Емили Бронте също жъне успех, макар и не толково шумен, докато романът на Ан Бронте - "Агнес Грей" се продава по слабо и неговите достойнства са оценени много по късно.След публикациите на романите сестрите Бронте получават материална независимост и слава.

През 1854 г. в Хоуърт, където Шарлот живее с баща си, се появява младият помощник свещеник Артър Бел-Никълъс. Той се влюбва в Шарлот и иска ръката ѝ, но баща ѝ е против и тя отказва брака, за да не го огорчи. Но в последния момент, когато Артър, решил да стане мисионер, се подготвя да замине за Индия, Шарлот се съгласява да се омъжи за него. Техният семеен живот не трае дълго. През ноември Шарлот се простудява и разболява от скоротечна туберкулоза и на 31 март 1855 г. умира.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Jane Eyre - Charlotte Bronte
Jane Eyre В поредицата "Малка английска библиотека" се публикуват заглавия от световната класик..
5,00 лв. 4,60 лв.