Кристофър Паолини

Кристофър Паолини

Паолини е роден на 17 ноември 1983 г. в семейството на Кенет Паолини и Талита Ходжкинсън. Израства заедно със сестра си Анджела, като и двете деца се обучават вкъщи от своите родители. Паолини завършва училище на 15 години, а след това започва работа над бъдещите книги „Ерагон“ и „Първородният“, и двете развиващи се в кралство Алагезия. Това му отнема една година, а след още една той успява да редактира книгата.

Първото издание на Ерагон излиза през февруари 2002 г. чрез семейното издателство "Паолини Интернешънъл". Отначало се продава само в техния град Парадайз Вали, Монтана, но Кристофър започва да обикаля щата, преоблечен в средновековен костюм. Той успява да обходи около 135 училища и библиотеки, четейки и обяснявайки творбата си. Сестрата на Кристофър Анджела създава рисунката, която е корица на първото издание на Ерагон. Тя също рисува и картата, която се помещава на първите страници.

Интересът бързо расте, а заедно с него и популярност на книгата, и скоро хиляди деца заживяват с историята на бедния селски момък и неговия дракон.

Но големият успех тепърва предстои. По време на една от своите обиколки Кристофър изнася реч в училището на доведения син на Карл Хейсън. Момчето говори с баща си и той показва книгата на своя издател Алфред Кнопф и през август 2003 "Рандъм Хаус" (Random House) публикува второто издание на книгата.

Правата за екранизацията на Ерагон са закупени от "Туенти Сенчъри Фокс" (20th Century Fox). Неговата световна премиера е на 15 декември 2006 г.

Влияние върху творбите на Паолини има най-вече природата. В едно интервю Паолини изтъква, че Парадайз Вали е един от неговите "основните източници на вдъхновение", а в специалното обръщение към българските читатели Паолини обяснява,че влияние върху него са имали и българските митове, легенди и народни приказки. Върху работата на Паолини влияят също и творбите на Дж. Толкин (J.R.R. Tolkien) и епичната поема Беовулф(Beowulf). В „Ерагон“ Паолини описва елфите като атеисти и вегетарианци. На въпроса дали и той не е вегетарианец, той отвръща: "Не, не съм вегетарианец, въпреки че клоня в тази посока."

Посетете официалния сайт:  http://www.alagaesia.com/

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Наследството - книга 4 (Наследството) - Кристофър Паолини
До неотдавна Ерагон е бил просто едно бедно момче, а Сапфира – само блестящ син камък в гората. Но с..
19,95 лв. 17,90 лв.