Дийпак Чопра

Дийпак Чопра

Дийпак Чопра  е индийски лекар, мислител и писател, съчинил значително количество книги на тема мистика и алтернативна медицина. Завършва медицина в Индийския държавен институт по медицински науки (All India Institute of Medical Sciences). По-късно специализира ендокринология. Преподавал е в медицинските факултети на Университета „Тъфтс” и Бостънския универститет, след което става главен лекар на Мемориалната болница в Ню Ингланд.

Според Чопра, алергиите се причинявали от лошо храносмилане. Самият процес на стареене пък можело да бъде преобърнат, ако „научим тялото си да метаболизира време”. По този начин, Чопра, подобно на други псевдоучени, ясновидци, хомеопати, екстрасенски, продава на хората фалшива, неподкрепена с никакви научни факти, надежда.

Чопра е направил повече от всеки друг за популяризирането на аюрведата на Махариши в САЩ, която смесва с ню ейдж идеи и с погрешните му представи за връката между съзнание и квантова механика. За последните си идеи той е осмян от научната общност с анти-нобелова награда. Той смята, че разумът лекува, като хармонизира и уравновесява квантово-механичното тяло. Също така, смята, че „ако имаме хубави мисли, ще имаме щастливи молекули“. Всякакви връзки между твърденията на Чопра и съратниците му по отношение на квантовата механика се отхвърлят като ненаучни.

Директор е на Институт за алтернативна медицина, занимаващ се с проблемите на псевдонаучната дисциплина „Медицина на връзката интелект-тяло” (mind-body medicine) и човешкия потенциал към центъра „Шарп” в Сан Диего.

Книгите му „Как да творим здраве”, „Завръщането на ришите”, „Квантово лечение”, „Идеалното здраве” и „Безусловната жизненост” са преведени на повече от двадесет и пет езика.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Ефектът на сянката - Дийпак Чопра,Деби Форд,Мариан Уилямсън
Случвало ли ви се е в пристъп на гняв да казвате неща, за които после горчиво да съжалявате? Да дейс..
11,95 лв. 10,80 лв.