Емили Бронте

Емили Бронте

Емили Джейн Бронте (Emily Jane Brontë) е английска писателка, автор на романа „Брулени хълмове”. Сестра е на Ан Бронте и Шарлот Бронте.

 

Емили Бронте е родена през 1818 г. в Тортън, Йоркшир в семейството на английския селски пастор Патрик Бронте. Той става англикански свещеник и се установява в Хауърт, Северна Англия. Там се раждат неговите шест деца – син и пет дъщери. На 15 септември 1821 г. майката Мария Бронте умира, като оставя децата си на грижите на сестра си Елизабет Бренуел. През август 1824 г. бащата изпраща четирите най-големи дъщери в благотворителното училище Коуън Бридж. Условията в училището, където се подготвяли гувернантки, са ужасни – в него умират от туберкулоза двете най-големи сестри Мария (родена 1814 г.) и Елизабет (1815 г.). Бащата прибира обратно в дома си болните Шарлот и Емили. Впоследствие Шарлот учи в платен пансион, а Емили и Ан получават домашно образование.

Всички деца на Патрик Бронте се опитват да пишат, като синът Бренуел и Шарлот се увличат и по рисуването. След завършването на пансиона Шарлот започва да преподава в него, а сестрите Емили и Ан стават гувернантки в заможни семейства.

През 1846 г. сестрите Бронте публикуват сборник със стихове под псевдонима братя Бел (Шарлот – Карър, Емили – Елис, Ан – Ектън). През 1847 г. под същите имена сестрите изпращат в Лондон ръкописи на романи. Романът на Емили Бронте “Брулени хълмове” и на Ан Бронте – “Агнес Грей” са приети, а романът на Шарлот Бронте “Учителят” е отхвърлен от издателството. Шарлот започва да работи над новия си роман “Джейн Еър”.

На 24 август 1847 г. Шарлот Бронте изпраща на издателите Смит и Елдър ръкописа на “Джейн Еър” и на 16 октомври романът е отпечатан. Съчинението, написано с искреност и страст, покорява читателите и донася на автора си шумен успех.

Слухът за това, че братята Бел не съществуват и че романът “Джейн Еър” всъщност е написан от учителката Шарлот Бронте, се разпространява бързо. Успехът на “Джейн Еър” кара издателите да публикуват повторно и романите на другите две сестри. “Брулени хълмове” на Емили Бронте също жъне успех, макар и не толкова шумен, докато романът на Ан Бронте - "Агнес Грей" се продава по-слабо и неговите достойнства са оценени много по късно. След публикациите на романите сестрите Бронте придобиват материална независимост и слава.

Емили се разболява от туберкулоза и умира на 19 декември 1848 г.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Брулени хълмове - Емили Бронте
Брулени хълмове Бурната история на една всепоглъщаща и демонична любов. Трагична и изумително к..
14,00 лв. 12,80 лв.