Георги Стоянов

Георги Стоянов

Писателят е роден през 1931 година в село Конуш, Пловдивски окръг.Висше образование получава в София - специалност българска филология. Учителства в родното си село и в Садово, после работи като журналист във вестник "Отечествен глас" - Пловдив.Поканен е за редактор в новооснованото издателство "Христо Г. Данов".Тук работи цели 15 години, наказан по партийна линия,минава на работа в Окр.съвет за изкуство и култура.След две години напуска и става главен редактор на в-к " Димитровско знаме". След четиригодишно редакторство, той е назначен за редактор в списание "Тракия", където остава до 1991 г . През 1961 година излиза първата му книга "Лесно щастие", посрещната с голям интерес от читателите и критиката, тя до ден днешен привлича интереса на читателите. Георги Стоянов е автор и на посрещнатата с голям интерес пътеписна книга „Американската мечта отблизо”; на есеистичната „Храм без икони”, ”Любимец на народа” - документална повест за световно известния музикант-кларнетист Никола Илиев ; на селищната „Миналото на село Конуш” и др. Неговите пиеси „Сватба” и „Хайдутин и бесило” са играни на сцените на Драматичен театър и Куклен театър (Пловдив).

Основни теми на творчеството му: насилствената колективизация на селото, конфликтите между стари и млади, драмата на обезлюдяващите села, съдбата на „новите” граждани, селяните,принудени да изоставят китни дворове и къщи, за да се заселят в панелни кафези, настъплението на парвенющината в съвременния живот, разпадът на моралните традиционни ценности, гибелните резултати от користните прибързани реформи. В творчеството му се оглежда неподправено противоречивата българска действителност.

Писателят П. Анастасов в своя рецензия за неотдавна излезлия роман на автора „Птиците и залезът” изтъква,че” това е книга за голготата на съвременния български живот, че националната съдба и съдбата на отделния човек са обусловени взаимно в своята безпътица и трагизъм. За творбите на Г.С. са писали критици като Б. Нонев, Е. Каранфилов, Яко Молхов, Ив. Сарандев, Ив. Спасов, Ог. Сапарев, Б. Стоилов, Ив. Христов, В. Колевски, Ем. Каменова, Ев. Евтимов, П. Анастасов,М. Кадиров и др. Един отзив за сборника с разкази „Усмивки и печал “ четем: ”Това са творби за човешки полети и падение,лирично оцветени, пъстри като небесна дъга изповеди за земната ни обреченост, за любовта и слънцето, което осветява болките, за да надделее надеждата за по-добри дни. Тъгата възвисява, а усмивките през сълзи са цветя на нравствното самопознание. Отличаван на конкурси за очерк, разказ, новела, роман и драматургия, остава дълбоко заземен в българска почва, книгите му носят съкровени послания и посвоему кореспондират с реалистичното изкуство на нашето време.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Черната роза - Георги Стоянов
В залеза на дните си Матей Аршинков си спомня за отминалите години, малките радости и големите горчи..
9,95 лв. 8,80 лв.