Йордан Костурков

Йордан Костурков

Роден на 3 юли 1948 година в град Пазарджик, днес Йордан Костурков е един от най-значимите ерудити у нас. Авторът е завършил английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специализирал е в Метрополитън Юнивърсити в Лийдс и в Университета на Луивил, (Луисвил) Кентъки (САЩ).
Работил е в издателство „Христо Г. Данов“, а от 1991 година е главен асистент по английска и американска литература в ПУ „Паисий Хилендарски“. В професионалния си бит той успешно съчетава работата си на писател и университетски преподавател с тази на преводач . Преводите на романи и разкази на Гор Видал, Норман Мейлър, Синтия Озик, Лорънс Стърн, Джером К. Джером, Ричард Хюз, Лангстън Хюз, Агата Кристи, Оливия Манинг, Мюриъл Спарк, Една О`Брайън,, Джойс Каръл Оутс и много други го нареждат сред най-добрите и ценени преводачи в България. С награди са отличени преводите му на Л. Стърн, Н. Мейлър и Гор Видал.
Костурков е член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Съюза на учените в България, Дружество на преводачите в Пловдив, Българска асоциация на преподавателите по английски език, Българско дружество за британски изследвания, Българска асоциация по американистика. Член е на Международната асоциация за съвременни езици, на Колегиума на Залцбургския семинар, стипендиант е на Комисия „Фулбрайт“. Представен е в справочниците „Кой кой е в България“, „Кой кой е в българската култура“ и „Кой кой е по света“ (Who`s Who in the World). Йордан Костурков е автор на редица изследвания за американския модернизъм. Подготвил е за печат три романа. За него може да се твърди, че е и един от най-проникновените съвременни белетристи. Костурков не веднъж е определян и като майстор в експеримента с новелата и късия разказ.
Автор е на пет сборника с разкази и новели („Малка е Троя“, „Без условности“, „На другия бряг“, „Откриването на сезона“, „Носталгия. Разкази т. IV“), на три сборника с литературни портрети – „Книгите на Амалтея“, „Новини от миналия век“ и „Тайният живот на великите английски писатели“, както и „Настолна книга за писатели и читатели“.
Втората книга на Костурков, която излезе под знака на „Хермес“, е „Добри момчета, лоши момичета“ – сборник с разкази, чиято тематика е особено актуална днес. По думите на самия автор тя е разказ за нашето време, негови истории, които дописват скромно голямата история, в която живеем. През 2010 г. излезе и „Рефлексии. Книгите на Амалтея двадесет години по-късно“.
Една от най-успешните книги на Йордан Костурков е „Тайният живот на великите английски писатели“. Тя предизвика голям интерес сред читателската аудитория. В нея авторът акцентира върху тайнственото, скриваното и пикантното. В живота на великите английски автори има документирани фактически „тайни“, които позволяват на читателите да ги видят в различна светлина.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Добри момчета, лоши момчета - Йордан Костурков
Тази книга печели от това, че е написана в добрите традиции на разказването... книга, с която читате..
9,95 лв. 8,80 лв.
Рефлексии.Книгите на Амалтея - Йордан Костурков
Като в една литературна „музикална кутия” в оригинална хармония и дисонанс звучат темите и мотивите ..
9,95 лв. 8,80 лв.
Тайният живот на великите американски писатели - Йордан Костурков
Това са разкази за любими американски писатели и книги – от О. Хенри и Скот Фицджералд до Карсън Мак..
11,95 лв. 10,80 лв.
Тайният живот на великите английски писатели - Йордан Костурков
Книгата представя 40 велики английски писатели. Макар биографиите да са обзорни, истинският акцент е..
9,95 лв. 8,80 лв.