Иван Странджев

Иван Странджев

Иван Странджев е роден на 12 май 1953 г. в Пловдив. Две години учи Българска филология в Софийския унивеситет „Св. Климент Охридски", но в крайна сметка театъра го влече повече и през 1980 г. завършва Театрознание и драматургия във ВИТИЗ „Кр. Сарафов". Завръща се в Пловдив, където започва да гради кариера.

Бил е главен специалист във Фонд „13 века България" и в НРБ „Иван Вазов". Работил е във вестници, списания, банка, Международен панаир - Пловдив, бил е и рекламист, и издател. Автор е на сборниците със стихове „Думи за спасяване" (1981), с който прави силен дебют, „Докосване на светлината"(1984), „Врата в небето"(1990), „Чудо" (1990), „Сънища"(1993). Поредната му поетична изповед се нарича „Есенен часовник", чиято премиера е през 2012 г. в Балабановата къща. Творецът се радва на световна известност. Негови стихове са превеждани на руски, английски, чешки, унгарски, сръбски, македонски, украински, словенски и др.

Иван Странджев е автор и на четири пиеси - „Навярно нежност", „Любов до поискване", „Луната всяка сутрин" и „Внезапно пътуване".

Носител е на национални литературни награди за поезия и драматургия. От 1988 г. е член на Съюза на българските писатели.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Лист - Иван Странджев
ГЛАС Ленива тишина над хълма тялото си е простряла. Безшумно въздухът на лятото трепти. Във с..
7,95 лв. 6,90 лв.