Джон Гришам

Джон Гришам

Джон Рей Гришам (John Ray Grisham) роден на 8 февруари 1955 г.е известен американски писател на съдебни трилъри. Той е сред най-високотиражните съвременни писатели. Романите му освен с изключително умело изградени сюжети се отличават и със солидните си фактологически проучвания. Това им придава особено информативен характер. Според някои критици това е най-ценното им качество. Върху няколко от неговите романи са направени изключително успешни филми (например „Фирмата“)

Роден е в Джоунсбъроу, щата Арканзас. Има 4 братя и сестри. Баща му работи в строителството, а майка му е домакиня. Семействто често се мести, докато накрая през 1967 г. се установяват в Саутхейвън, Мисисипи, където Гришам завършва гимназия. Той играе като куотърбек във футболния отбор на училището. Насърчаван от майка си, той чете много книги, като любимият му автор е Джон Стайнбек.

През 1977 г. Гришам се дипломира в щатския университет в Мисисипи. Докато учи там, той започва да си води дневник, който по-късно много му помага за писането на романи. Той завършва право в Мисисипи през 1981 г. В университета авторът започва да се интересува от наказателно и гражданско право. Той практикува в Саутхейвън, където поема предимно случаи, касаещи гражданското и наказателното право, като представлява разнообразни клиенти. Като млад юрист той прекрава доста време в съда.

През 1983 г. е избран от демократите в Камарата на представителите на Мисисипи, където остава до 1990 г., като продължава да работи като адвокат. След петгодишна пауза Гришам се връща към адвокатската практика през 1996 г.

Женен е за Рене Джоунс, от която има две деца - Тай и Шеа.

Посетете официалния сайт на Джон Гришам: http://www.jgrisham.com/

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
The Firm - John Grisham
The Firm (Фирмата) Pre - intermediate level В поредицата "Малка английска библиотека" се пуб..
5,00 лв. 4,60 лв.
The Runaway Jury - John Grisham
The Runaway Jury (Присъдата) Intermediate level В поредицата "Малка английска библиотека" се..
5,00 лв. 4,60 лв.