Джон Ъпдайк

Джон Ъпдайк

Джон Ъпдайк (1932–2009) е американски писател – автор на романи, разкази и литературна критика. Роден е в Рединг, щата Пенсилвания – единствено дете на Линда Грейс и Уесли Ръсел Ъпдайк. Детството му преминава в малкото градче Шилингтън. По-късно семейството се мести в селцето Плоувил. Опитите на майка му да напише творба, която да бъде забелязана от издател, вдъхновяват младия Ъпдайк. След време той си спомня как творческият акт на майка му му е повлиял: „Един от най-ранните ми спомени е гледката на бюрото й... Възхищавах се на писателското й „оборудване” – коректора за мастило, кутиите с бяла хартия. Помня също и кафявите пликове, в които запечатваше и разпечатваше историите се. 

Тези ранни години в Пенсилвания влияят на атмосферата, описана по-късно в тетралогията за Заека Ангстром, както и на редица ранни романи и разкази. Той завършва гимназия с отличие и като президент на класа през 1950 г. Приет е в Харвард с пълна стипендия. Там бързо става популярен сред студентите като изключително талантлив и надарен сътрудник на сп. „Харвард Лампуун”. Завършва с пълно отличие през 1954 г. 

По-късно решава да се занимава с художествено изкуство, затова посещава училището за рисуване и изящни изкуства към университета „Оксфорд”. Първоначално имал желание да стане карикатурист. След завръщането си в САЩ, Ъпдайк и семейството му, се местят в Ню Йорк, където той става постоянен сътрудник на „Ню Йоркър”. Това сложило начало на писателската му кариера. Две години води колонка за поезия и разкази в списанието. 

Знаковата му поредицата с главен герой Заека включва романите "Заеко,бягай", „Заека се завръща”, „Заека богат” и „Заека се укроти”, публикувани в четири различни десетилетия. Тя разкрива в детайли живота на обикновения човек на фона на различните икономически, социални и културни условия в тези периоди. Серията се превръща в панорама на втората половина на XX век. Самият Ъпдайк казва, че е „хроника на съдбата на моя герой и нашата страна.” Романът „Заеко, бягай” е включен в класацията „100-те най-велики книги на всички времена”.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Заека се завръща - Джон Ъпдайк
Заека се завръща Всички сме възпитани да искаме разни неща, но светът като че ли не е достатъчн..
15,00 лв. 13,80 лв.
Заеко, бягай - Джон Ъпдайк
Заеко, бягай Една от 100-те най-често забранявани книги на XX век Една от 100-те забележител..
14,00 лв. 12,80 лв.