Жозе Родригеш душ Сантуш

Жозе Родригеш душ Сантуш

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден на 1 април 1964 г. в Бейра, Мозамбик (бивша португалска колония), в семейството на Йосиф да Паз Брандао (1930-1986) и Мария Мануела Матос. Баща му е лекар, който оказва помощ на пострадалите при военните сблъсъци в разкъсваната от гражданска война страна. Има по-малък брат и прекарва детството си в Тете, Мозамбик.

 

След обявяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се разделя и той отива да живее при майка си в Лисабон през 1974 г. Поради икономически затруднения се премества при баща си в Пенафиел, Северна Потугалия.

    Журналист

След пет години те се преместват да живеят в португалската колония Макао в Китай. Там Жозе участва в подготовката на училищния вестник, който привлича вниманието на местното радио. През 1981 г. 17-годишния Жозе вече работи като репортер в радио "Макао".

През 1982 г. той се завръща в Португалия, за да учи в Нов лисабонски университет. Завършва журналистика през 1986 г. и кандидатства за стаж в Би Би Си. Използвайки наследството от баща си Жозе прекарва три месеца трудов стаж в Англия. Връща се в Португалия, където получава две награди: за есе от Португалски пресклуб през 1986 г. и награда за академичен успех от Американския клуб в Лисабон през 1987 г. Тези награди му осигуряват три годишна работа към Световната служба на Би Би Си в Лондон.

Жозе душ Сантуш се жени през 1988 г. с Флорбела Кордосо. Имат две дъщери – Катарина душ Сантуш (1998) и Инес душ Сантуш (2001).

След работа си в Би Би Си амбициозният репортер започва работа в Португалската национална телевизия, където чете вечерните новини. Бързо става едно от най-разпознаваемите лица на обществената телевизия. От 1991 г. е сътрудник на главния всекидневник на португалската телевизия "Eyewitness News". От 1993 г. до 2002 г. е постоянен сътрудник на Си Ен Ен. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните конфликти в Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия, и гражданската война в Либия.

Жозе душ Сантуш получава през 2000 г. докторска степен по журналистика с дисертация за отразяването на военните конфлити „Crónicas de Guerra”, която публикува по-късно в три части. Заема поста професор по журналистика в Нов лисабонски университет. Заема на два пъти поста на директор на инфармацията в Португалската национална телевизия. За работата си Жозе душ Сантуш е един от най-награждаваните португалски журналисти. Той получава редица престижни международни награди от Си Ен Ен - 1994 г., 1998 г. и 2000 г., като последната е за цялостната му работа, която се счита като „Пулицър” в телевизионната журналистика.

    Писател

Жозе душ Сантуш започва да пише романи случайно - след като негов познат го моли да напише разказ за списание. Той се се залавя за работа и на втората седмица с изненада установява, че разказът вече е над 200 страници. Така се ражда първият му роман – „A Ilha das Trevas”, който е издаден през 2002 г.

Големият успех идва с третата му книга - "Кодекс 632" публикувана през 2005 г. В нея се проследява историята на симпатичния професор Томаш де Норонха, който се опитва да разкрие истинската самоличност на великия мореплавател адмирал Христофор Колумб. Проследява се историческият спор за неговото месторождение, започнат през 1892 г. от различни държави, и представяните от тях официални фалшиви документи. Романът става тотален бестселър в Португалия, Испания и Бразилия, разпалва обществен скандал в Италия, и прави Жозе душ Сантуш световно известен писател.

Следващите му романи „Божията формула”, „Седмият печат” и „Божият гняв” следват успеха на "Кодекс 632" и печелят все по-голяма популярност на автора. Те доказват писателският талант и изключителната начетеност на Жозе душ Сантуш, който не спира да изненадва читателите със завладяващи и актуални теми.

Романите му са преведени на много езици и са отпечатани в над 3 милиона екземпляра по света.

Жозе Родригеш душ Сантуш живее със семейството си в Лисабон. Той все още участва в представянето на новините по националната телевизия.

Посетете официалния сайт:  http://www.joserodriguesdossantos.com/

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Божият гняв - Жозе Родригеш душ Сантуш
Мистериозен военен камион спира през нощта пред главния портал на Производствено обединение „Маяк”, ..
14,95 лв. 13,80 лв.
Божията формула - Жозе Родригеш душ Сантуш
Световноизвестният криптолог Томаш Нороня е нает от иранското правителство да разшифрова наскоро отк..
14,95 лв. 13,80 лв.
Кодекс 632 - Жозе Родригеш душ Сантуш
Професорът по история и експерт по криптография Томаш Нороня е поканен да довърши изследването на уч..
14,95 лв. 13,80 лв.
Седмият печат - Жозе Родригеш душ Сантуш
Интерпол търси помощта на криптолога и професор по история Томаш Нороня за разследването на убийство..
14,95 лв. 13,80 лв.