Петър Дънов

Петър Дънов

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм, и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му — дъновисти. Последователите му се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство. Самият Дънов не одобрява термина „дъновисти“.

Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 година (29 юни стар стил, Петровден) в Османската империя, село Хадърча, днес Николаевка. Петър Дънов е трето дете на свещеника Константин Дъновски и на Добра Георгиева. Негов дядо по майчина линия е чорбаджи Атанас Георгиев (1805-1865), български възрожденски деятел за църковна независимост. Баща му Константин Дъновски (1830-1918) е първият български свещеник във Варна.

През 1872 година Петър Дънов постъпва в основно българско училище в село Хадърча, а след освобождението от османска власт завършва петокласна мъжка гимназия във Варна. На 24 юни 1886 година завършва американско методистко училище в Свищов, в което изпада под влияние на протестантството. От есента на 1887 до лятото на 1888 година учителства в русенското село Хотанца.

През август 1888 г. заминава за САЩ и се записва студент в Методистката теологическа семинария Дрю в град Медисън, щата Ню Джърси, и я завършва през май 1892 г. През есента на 1892 г. се записва в Теологическия факултет на Бостънския университет, защитава дипломна работа „Миграцията на германските племена и тяхното християнизиране“ и се дипломира през юни 1893 г. Една година посещава занятията в Медицинския факултет на Бостънския университет и през 1894 г. получава сертификат, даващ му право да практикува медицина.

През 1895 г. Петър Дънов се завръща в България, установява се във Варна и отказва предлаганата му длъжност на методистки проповедник. През 1896 г. издава книгата „Науката и възпитанието“, в която анализира пътя на човека в световната драма и говори за основите на нова култура, която предстои да настъпи през идващия век.

Петър Дънов умира на 27 декември 1944 г.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
За енергийте на природата - Петър Дънов
Като изучава природата, човек познава себе си. Той е свързан с нея, а тя се отразява в него като в о..
5,95 лв. 5,50 лв.
За невидимите светове - Петър Дънов
Има три вида слънчеви системи: едните изразяват материалния свят, другите са направени от фин духове..
5,95 лв. 5,50 лв.
За пътя на човешката душа - Петър Дънов
Душата излиза от своя Първоизточник като Божествен лъч и влиза в необятната Вселена, за да извърши р..
5,95 лв. 5,50 лв.
За семейството и възпитанието на детето - Петър Дънов
В тази малка книжка са събрани най-важните съвети и напътствия на Учителя за отглеждане и възпитание..
5,95 лв. 5,50 лв.
За силата на мисълта - Петър Дънов
Теориите за силата на мисълта и „Законът за привличането”, които предизвикаха такъв бум на Запад, са..
5,95 лв. 5,50 лв.
За Христос и новото човечество - Петър Дънов
В беседите си Учителя Петър Дънов многократно призовава за общение с Христовия дух, за едно живо хри..
5,95 лв. 5,50 лв.
Здраве, сила и живот + CD - Петър Дънов
Човечеството е в критично състояние. Болести като рака, автоимунните заболявания и алергиите са се п..
14,95 лв. 13,80 лв.
Любовта ражда слънца - Петър Дънов
Храна за душата – такъв e настоящият албум. Той включва седемдесет и две мисли на Учителя Петър Дъно..
14,99 лв. 13,85 лв.