Ридли Пиърсън

Ридли Пиърсън

Ридли Пиърсън е роден на 13 март 1953 г. в Глен Коув, Ню Йорк, САЩ. Отгледан е от родителите си Робърт и Бетси Пиърсън в Ривърсайд, Кънектикът, заедно със своя брат Бредбъри и сестра си Уенди. Учи в училище „Pomfret”, след което завършва Университета на Канзас с бакалавърска степен. Започва да учи в университета „Браун”, но не го завършва.

Започва кариерата си като певец, композитор и бас китарист на рок група, и прекарва повече от десетилетие по пътя. Участва в албума „Big Lost Rainbow” през 1973 г. По-късно той е един от основателите на ранната версия на успешната рок-енд-рол група „Rockbottom”, която прекратява своята дейност през юни 2012 г.

Към края на 70-те, едновременно с участието си в музикалните турнета, Пиърсън започва да пише. Първоначално това са сценарии за телевизията, повлияни от сериали като „Коломбо”, тъй като той харесва този жанр, но не успява да реализира нито един от тях.

След осем години писателско творчество, постоянство и упоритост, той успява да намери литературен агент и публикува първият си роман „Never Look Back” през 1985 г.

Една от най-известните му серия трилъри, която започва от 1988 г. е за сиатълския детектив Лу Болд и психолога от полицията Дафни Матюс. В железен тандем те правят и невъзможното, за да открият жестоки убийци и похитители.

Виждайки успеха на литературното си произведения Пиърсън насочва своите усилия към литературата. През 1990 г. той става първият американец удостоен със стипендията "Реймънд Чандлър” на института „Фулбрайт”, с която се стимулират писатели в началото на тяхната кариера, за да се усъвършенстват и да развиват своето въображение и творчество. През 1991 г. Пиърсън е в колежа „Wadham” на Оксфордския университет, където той учи съдебна медицина, разработва и пише романите си „Жътварят на сърца” и „Без свидетели”.

През 2000 г. Ридли Пиърсън с още осем негови колеги правят литературен експеримент и написват съвместно романа „The Putt at the End of the World”, в който най-богатият човек на света организира голф турнир и кани трима посредствени голфъри със залог за края на света.

От 2003 г., в съавторство с носителя на наградата „Пулицър” хумориста Дейв Бари, започва да пише и приключенска литература за деца. Награден е с безплатен ВИП пропуск за увеселителните паркове на компанията „Дисни”.

От 2006 г. Пиърсън пише серията трилъри с главен герой шериф Уолт Флеминг, който разрешава случаи на убийства и други престъпления в Сън Вали. В някои от романите заедно с шерифа е и старият познайник детектив Болд.

От лятото на 2008 г. до лятото на 2009 г. е гостуващ професор в Колежа за международни езцик и литература в университета „Фудан” в Шанхай, Китай.

Пиърсън е спечелил твърда репутация сред читателите. Неговите криминални романи подчертават конкретните детайли на разследването и твърде често имитират действителния живот. Роман като „Подводни течения” дори е подпомогнал решаването на реално съдебно дело за убийство с описанието на специфични факти и изследователски методи, които имат отношение към разследването и прокурорската позиция.

Ридли Пиърсън е автор на поредици от бестселъри включени в списъците на „Ню Йорк Таймс”, преведени са на повече от 22 езика и са издадени в повече от 70 страни.

Голямата част от романите му са предпочетени за екранизация и по тях се разработват проекти. През 2003 г. по романът му „The Diary of Ellen Rimbauer: My Life at Rose Red” е направен телевизионния филм филм „The Diary of Ellen Rimbauer”.

Израснал в Ривърсайд, Кънектикът, Ридли Пиърсън, съпругата му Марсел, и двете им дъщери, Пейги и Стори, сега пребивават в Честърфийлд, Сейнт Луис, Мисури, и разделят времето си между Средния Запад и Скалистите планини.

Посетете официалния сайт: http://www.ridleypearson.com/

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Смъртоносна гледка - Ридли Пиърсън
В спасителната служба на Сън Вали се получава сигнал за изчезнал в планините скиор. Въпреки късния ч..
11,95 лв. 10,80 лв.
Смъртоносни разкрития - Ридли Пиърсън
Шерифът на Сън Вали – Уолт Флеминг, се опитва да балансира между грижите за двете си дъщери и работа..
12,95 лв. 11,90 лв.
Смъртоносно лято - Ридли Пиърсън
Луксозният курорт Сън Вали е много подходящо място за провеждане на аукцион за скъпи и редки вина. Ц..
11,95 лв. 10,80 лв.
Шанхайска афера - Ридли Пиърсън
Лу Хао, счетоводител на огромна американска строителна компания, развиваща дейност в Китай, става не..
14,95 лв. 13,80 лв.