Величка Настрадинова

Величка Настрадинова

Величка Настрадинова е българска писателка, автор на книги за деца и възрастни. Родена е през 1936 г. в Пловдив. Сестра е на популярната изпълнителка и композиторка Мария Нейкова. Завършва Софийската консерватория, специалност виолончело. Дълги години е преподавателка по камерна музика в Пловдивското средно музикално училище и артист-оркестрант в Пловдивската филхармония.


Автор е на над 15 книги - романите за възрастни: "Елтимир Тертер", "Аз съм царят", "Инвенция прима", "За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството", сборниците с разкази: "Забравени песни","Несериозни разкази",фантастичните: "Госпожица Вещицата", "Белите на доктор Беля", "Невероятната Марта" , "У лукоморие дуб зелен"(на руски език) и на детските книги: "Дядо Пип", "Сърдитият дядо Пиперко", "Закриването на Америка", "Къдрави приказки", "25 приказки и половина".

Награди:
1969 г. - Трета награда в конкурс на сп. „Космос“ за разказа „Репите на Краконощ“
1989 г. - Сборникът Невероятната Марта е обявен за най-добра детско-юношеска книга на годината
1992 г. - Награда „Гравитон“
2004 г. - Втора награда в конкурса „Фантастика през 100 очи“ на издателство „Аргус“ за разказа „Евридика“

„Всички написани неща, ако питате мен, са приказки. Има дълги и важни - като за смахнатия рицар Дон Кихот или веселия храбрец Тил Ойленшпигел, дори за една красива и тъжна дама на име Ана Каренина.„ Така Величка Настрадинова определя трайния си творчески интерес към приказката по повод издаването на поредната й книга - "33 приказки и половина" (ИК "Хермес", 2009). И в тази книга писателката остава последователна в безупречния език на своето повествование, свободното въображение, което не познава граници и препятствия и преди всичко - посланията й за доброта, състрадание и съпричастност, които ни позволяват по-добре да разберем света около нас, за да го обикнем от най-ранна детска възраст. "Заради дякона Игнатий" е заглавието на следващата книга на Величка Настрадинова, която бе обявена в издателския план на ИК "Жанет 45" и вече е на пазара. Тя е своеобразно продължение на романа "Инвенция прима". Героят й този път търси Левски и го намира в малко известни неща, извън наложината щампа, в спомените на съвременниците на Дякона.
 
Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Градът на жеравите - Величка Настрадинова
Разкaзите на Величка Настрадинова са покана за пътуване назад във времето. Историите в тази книга ри..
9,95 лв. 8,80 лв.