П.Г.Удхаус

П.Г.Удхаус

Сър Пелам Гренвил Удхаус (Sir Pelham Grenville Wodehouse)

Сър Пелъм Гренвил Удхаус (15 октомври 1881 – 14 февруари 1975) е признат за най-добрия английски хуморист на XX вeк. Често казват, че той е авторът – запазена марка за добро настроение. Писателят има 73-годишна кариера (продължила от 1902 до 1974 г.), радва се на огромен успех приживе, а днес продължава да бъде търсен от читателите по целия свят. Той е признат майстор на прозата от своите съвременници (сред които Ръдиард Киплинг), но и днес писатели като Дъглас Адамс, Салман Рушди, Тери Пратчет изразяват възхищението си към най – добрия английски хуморист. Удхаус е оставил в наследство внушително творчество – общо 96 книги (романи и разкази), 2 мемоара, 30 пиеси и множество сценарии за музикални комедии. Неговият роман „Джим Тайфуна” е екранизиран през 1936 г. По други негови произведения са направени телевизионни сериали.
Въпреки че по-голяма част от живота на Удхаус преминава във Франция и САЩ, творбите му са „типично английски” и изобразяват предвоенния живот на английската висша класа – тема, която отразява произхода на самия автор.

С присъщия си шеговит тон разказва за начина, по който пише. “Писането на моите истории винаги ми доставя огромно удоволствие. Но измислянето направо ми взема здравето. Не можеш да измисляш сюжети като моите, без да те обхваща съмнение от време на време, че нещо сериозно се е повредило в двете полукълба на мозъка ти. Имам навика да изписвам около 400 страници с бележки, преди да започна един роман и в този процес винаги идва един момент, когато си казвам: “О, какво количество благороден ум  е погребан тук.” Странното е, че точно когато ми се струва, че съм уврял за лудницата, нещо винаги щраква и след това всичко е смях и веселие.”

Посетете официалния сайт на П. Г. Удхаус.

Изглед: Списъчен / Табличен
Покажи:
Ред:
Джентълмени в неволя - П.Г.Удхаус
„Гафовете на Арчи” + „Наследството на Биф”   Два смехоносни романа от брилянтния английск..
16,00 лв. 14,90 лв.
Академия за злополуки - П.Г.Удхаус
ВНИМАНИЕ! ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ ОТ ХОРА БЕЗ ЧУВСТВО ЗА ХУМОР! Предлагаме ви двойна доза здравословен см..
16,00 лв. 15,00 лв.
Капан за ергени - П.Г.Удхаус
Капан за ергени „Клуб „Анонимни ергени” + „Голямото накисване” Два романа, които водят до не..
16,00 лв. 14,90 лв.